Wie, wat en hoe Kraamzorg Aanmelden Uit de wijk... Contact Links Andere initiatieven Online dossier
Buurtzorg Kraam

Zwanger zijn

Zwanger zijn

Belangrijk om te weten als u zwanger bent:

1 dag tot 4 weken over tijd: Maak een afspraak met uw verloskundige voor een eerste bezoek.

12 weken zwanger: Het is tijd om de kraamzorg te regelen en uw zwangerschap bij de zorgverzekeraar te melden. Als u kraamzorg van Buurtzorg Kraam wilt krijgen, kijk dan of er een team bij u in de buurt is. Tevens is het goed om u alvast aan te melden voor kinderopvang, als u daarvan gebruik wilt maken.

16 weken zwanger: Het is nu tijd om een zwangerschapsverklaring aan te vragen bij de verloskundige of gynaecoloog en uw zwangerschap te melden bij uw werkgever. Dit is nodig om straks zwangerschapsverlof te krijgen.

20 weken zwanger: Misschien bent u er nog niet mee bezig, maar houdt rekening met lange levertijden bij aanschaf van de spullen en de inrichting van de kinderkamer. Wanneer u mee wilt doen aan een zwangerschapscursus zou u zich nu op kunnen geven.

28 weken zwanger: Als u nog op vakantie wilt let dan op: vanaf nu kunt u niet meer zonder zwangerschapsverklaring vliegen.

30 weken zwanger: Moet de babykamer nog opgeknapt worden? Wacht er niet te lang mee, de zwangerschap is zo voorbij. De verloskundige zal in deze periode uw wensen over de bevalling met u bespreken en daar afspraken over maken.

32 tot 36 weken zwanger: Het is raadzaam om alle babykleertjes vast een keer te wassen. Let op: gebruik daarbij geen wasverzachter. Sommige mensen schrijven nu alvast de enveloppen van de geboortekaartjes. Heeft u alle benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode in huis? U kunt hiervoor onze uitzetlijst gebruiken.
In deze periode vindt ook het intakegesprek met de medewerker van Buurtzorg Kraam plaats.

37 weken zwanger: Zorg ervoor dat uw bed op hoogte (minimaal 80 cm) wordt gezet, om rugklachten van kraamverzorgende en verloskundige te voorkómen. Het is goed om er rekening mee te houden dat u onverhoopt snel naar het ziekenhuis moet. Een gepakte koffer met alle benodigdheden zorgt voor minder stress. Heeft u al opvang voor eventuele andere kinderen of huisdieren geregeld?
Het is nu ook tijd om de kraamkamer in orde te maken. Zorg voor:

  • Voldoende verlichting
  • Warm water binnen handbereik
  • Een goed verwarmde kamer
  • Voldoende loopruimte rond het bed
  • Een extra stoel
  • Een zaklamp
  • Een tafeltje ( of strijkplank)

39 weken zwanger: Alles moet nu klaar staan voor uzelf, de verloskundige en kraamverzorgende. Heeft u alle telefoonnummers bij de hand of geprogrammeerd?

Dan is nu alles klaar om te gaan bevallen.


Copyright © 2024 Buurtzorg Nederland. Alle rechten voorbehouden.